Regelgeving rookmelders

 

Waar rookmelders toepassen
Conform het Bouwbesluit is het verplicht rookmelders te plaatsen die op het lichtnet (netvoeding) worden aangesloten.
De melders moeten voorzien zijn van een back-up batterij en mogen niet ioniserend zijn.
Op elke verdieping of bouwlaag, in de ruimte waardoor een verkeersroute voert, moet tenminste één rookmelder zijn aangebracht.
De rookmelder moet worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de producent.
Het koppelen van de rookmelders is facultatief, maar bijzonder aan te bevelen: het geeft een grote veiligheid door snellere brandmelding. Dus meer tijd om te vluchten!

Projecteringseisen
Op elke verdieping/bouwlaag in de verkeersroute een rookmelder. Wanneer de zolder een onbenoemde ruimte is, moet er toch een melder geplaatst worden. Dit om de totale verkeersroute (trappenhuis) te 'bewaken'. Dit moeten netgevoede optische melders zijn met een secundaire energievoorziening.
De melders dienen te voldoen aan de productnorm EN14604:2005 en hebben daarmee CE-keur.
Plaatsen aan het plafond, bij voorkeur in het midden. Op de wand is niet meer toegestaan.
Plaatsing bij schuine daken: hoogte vanuit nok variërend van 25 tot 60 cm verticaal (afhankelijk van dakhelling); melder horizontaal plaatsen. Vaak is het lastig om hier een rookmelder te plaatsen. De melder min. 50 cm uit de wand / hoek plaatsen. Ruimtebewaking: max. 80 m2.

Koppelen
Het kan voorkomen dat door projectering en geluidsdruk het noodzakelijk wordt om rookmelders te koppelen. Dan is bedraad koppelen en/of draadloos (RF) koppelen een goede oplossing!
Gekoppelde rookmelders verhogen de veiligheid!
Standaard worden rookmelders gekoppeld met een extra koppeldraad (interconnect), waarbij alle melders op één lichtgroep worden aangesloten.
Bedraad niet mogelijk? Dan draadloos (RF) koppelen!
Er zijn situaties waarbij een bedrade koppeling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de melders over meerdere lichtgroepen zijn verdeeld of als het trekken van een extra koppeldraad niet mogelijk is. Denk hierbij aan renovatie, studentenpanden, woning met praktijkruimte of luxe woningbouw.

Is er een keurmerk voor rookmelders?
Sinds 31 juli 2008 is voor rookmelders de Europese norm EN 14604 verplicht. Rookmelders die na deze datum gemaakt zijn mogen alleen verkocht worden als zij aan deze norm voldoen. De EN 14604 norm houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, het op de juiste wijze functioneren van de rookmelder, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten.
De verwachte levensduur van een rookmelder is ongeveer net zo lang als de garantie op een rookmelder, weet wat u koopt!

Klik hier om het aangrijpende verhaal en rookmelder test van Trosradar te bekijken.

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag vrijblijvend informatie over onze diensten en producten dan kunt u op onderstaande manieren contact met ons opnemen.
- Via e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Telefonisch op nummer; 06 40 33 57 10
Bij ons kiest u voor 100% zekerheid, continuïteit en gemak.