Rookmelders

Ziet u door de bomen het bos niet meer?
De markt wordt overspoeld met allerlei soorten Rook/Koolmonoxide- melders, maar welke is nou het meest geschikt voor mij en welke is nou niet goed?
Het doel blijft immers om ons te waarschuwen wanneer er een calamiteit plaats vindt.

Klik hier voor de rookmelder test van Tros radar 16-12-2013

Klik hier voor de uitslag van de rookmeldertest

Welke is nou goed?
Laten we beginnen met het feit dat er geen slechte melders meer zijn.
Wel is het zo dat de gegeven garantie de te verwachtte levensduur is, en de duurdere types minder storingsgevoeliger zijn wat valse alarmen reduceerd.
Uiteraard is er voor iedere portemonnee, woning/gebouw etc. een betaalbare en veilige oplossing mogelijk.
Met alleen een melder ophangen bent u er niet, wat we veel zien in voornamelijk woningen vanaf 2002, is dat de melder irritant gaat piepen en deze uit ergenis maar wordt verwijderd......
Regulier en juist onderhoud is een begrip wat onderschat wordt, maar de wens blijft wel bestaan dat deze melders ons waarschuwen wanneer er iets mis gaat...
Zouden we met onze auto kunnen blijven rijden als we niet tanken? Nee, en dat geldt ook voor de melders, we zullen er aandacht aan moeten blijven schenken, ieder jaar weer.

Batterij of lichtnet?
Zowel de optische, ionisatie- als combirookmelders bestaan in een uitvoering met batterijen of met lichtnetaansluiting. Rookmelders met batterijen (9 volt) zijn gemakkelijk te installeren.
Sommige batterijen moeten na circa een jaar vervangen worden, andere gaan vele jaren langer mee. Het is zeer sterk aan te raden om een rookmelder aan te schaffen die is uitgerust met een 'batterij leeg' -signalering.
Dat is een signaal dat gedurende minimaal 30 dagen regelmatig te horen is zodra de batterij aan vervanging toe is. Rookmelders die alleen via netspanning worden gevoed hebben het niet altijd een back-up batterij.
Het nadeel is dat ze niet werken als de stroom uitvalt (kortsluiting, brand) tenzij de melder is uitgerust met een noodstroomvoorziening.

Welke types rookmelders zijn er?
Er zijn verschillende soorten rookmelders. De keuze is afhankelijk van de toepassing.

Optische rookmelder
Een optische rookmelder zendt een lichtbundeltje uit dat door een lichtgevoelige cel wordt opgevangen. Als er zich rook in het lichtbundeltje bevindt dan komt het licht niet tot de cel en kan het dus niet worden opgevangen.
De rookmelder detecteert dit probleem en slaat alarm. Het merendeel van de branden, vooral in woningen, ontstaat vanuit een smeulbrand die zich vervolgens tot een grote open brand ontwikkelt.
Rookdeeltjes bij een smeulende brand zijn betrekkelijk groot omdat ze niet volledig verbranden.

Ionisatierookmelder
Een ionisatierookmelder geeft juist eerder alarm bij een direct uitslaande brand. Het merendeel van de branden, vooral in woningen, ontstaan echter vanuit een smeulende brand die zich vervolgens tot een grote open brand ontwikkelt.
De ionisatiemelders merken smeulbranden niet op en werken met een kleine hoeveelheid radioactief materiaal. Daarom mogen ionisatierookmelders per 31 december 2005 niet meer worden verkocht.
Aangeschafte ionisatierookmelders van voor deze datum mogen wel gewoon gebruikt worden.
Heeft u nog ionisatiemelders thuis, laat ze dan vervangen voor andere types. Wij zorgen dan dat ze verwerkt worden als radioactief afval.

Thermische melder
Een thermische melder is een brandmelder die op een bepaalde temperatuur of een temperatuurstijging reageert. De keuze van de melder is afhankelijk van de toepassing.
Het voordeel van deze melder is dat er nauwelijks valse alarmen zijn, het nadeel dat er eerst een temperatuurstijging dient te zijn voordat het alarm wordt gegeven.

Maximaalmelder
Een maximaalmelder geeft alarm bij een vaste temperatuur.

Differentiaalmelder
Een differentiaalmelder geeft alarm bij toename van de temperatuur binnen een bepaalde tijd en bij een bepaalde maximale temperatuur.

Waarom een rookmelder?
Rookmelders waarschuwen bij brand. Zeker ‘s nachts is dat belangrijk.
Als we slapen, ruiken we niets, maar horen we wel.
Om ons zelf en ons gezin op tijd te wekken bij brand, hangen we dus rookmelders op.
Alleen zo hebben we genoeg tijd om te vluchten.
Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen.
Meestal is dat een overloop, hal of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn.
Het beste is om alle ruimtes, waar we doorheen moeten als we het huis bij brand ontvluchten, te voorzien van rookmelders.
Onderzoek wijst uit dat we 100% meer kans hebt om een woningbrand te overleven wanneer we werkende rookmelders hebben. Een rookmelder gaat piepen als hij rook detecteert.

Hoe installeer ik een rookmelder?
Een rookmelder installeren is vrij eenvoudig, echter dan dient het wel een stand alone te zijn. U plaatst de batterij in de houder, dit hoeft niet bij rookmelders met een ingebouwde batterij, en monteert de rookmelder aan het plafond.
Tip: hang rookmelders direct op als u ze koopt! Er zijn een aantal fatale branden bekend waarbij de rookmelder nog in de kast lag…
Als u zich aan de volgende regels houdt, bent u verzekerd van maximale veiligheid.
Vervang ieder jaar de batterij, met uitzondering van de types met een Lithium batterij.
Veel rookmelders werken op batterijen. En die raken leeg. Daarom is het goed om uw batterijen regelmatig te controleren en te vervangen. Wij adviseren om dit elk jaar op hetzelfde moment te doen.
Een 230 V rookmelder wordt alweer anders, ineens krijgen we te maken met allerlei gekleurde draden waar spanning op kan staan....
Deze melders hebben vaak de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan elkaar, dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen
- Grotere afstanden overbruggen terwijl de alermerende melder hoorbaar is
- Op meerdere plaatsen een melding krijgen dat er iets mis is

Nadelen
- Het schept verwarring, waar is het want er gaan meerdere af
- Het totale aantal decibel kan paniek te weeg brengen

Hang op deze plekken geen rookmelder
- vlakbij de keuken of badkamer ( met uitzondering van een Thermische melder, deze kan wel in een keuken )
- bij een ventilator opening of mechanische ventilator.
- boven verwarmingstoestellen en radiatoren.
- binnen 30 cm van een lamp.

Testen van uw rookmelder en onderhoud
Vraagt u zich af of de rookmelder nog werkt?
Testen door op de testknop te drukken en even vast te houden geeft een indicatie dat de sirene en batterij in orde zijn.
De enige juiste methode om een rookmelder te testen is met een simulatie spray, hiermee wordt de werking van de “neus” gecontroleerd.
Zou het niet handiger zijn om gewoon een onderhoudsovereenkomst af te sluiten, zodat er automatisch ieder jaar iemand langs komt die o.a. de melder(s) voor u controleert?
Dit betekend zelf geen omkijken meer naar en een hogere bedrijfszekerheid zonder toren hoge kosten!

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag vrijblijvend informatie over onze diensten en producten dan kunt u op onderstaande manieren contact met ons opnemen.
Ook als u al klant bij ons bent en een storing of defect wilt melden kan dit door onderstaande mogelijkheden.
- Via e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Telefonisch op nummer; 06 40 33 57 10

Bij ons kiest u voor 100% zekerheid, continuïteit en gemak.

PREVENTIEF ONDERHOUD GARANDEERT EEN VEILIGE INSTALLATIE EN VOORKOMT ONNODIGE DEFECTEN, BOVENDIEN BESPAART HET KOSTEN IN ONDERHOUD