Bedrijfsvoertuigen

EHBO middelen in bedrijfsvoertuigen

Artikel 12 van het Rijtijdenbesluit 1972 stelt het verplicht dat elke bus/bedrijfswagen en vrachtwagen is voorzien van een verbanddoos. Met de Vrachtwagen Verbanddoos bent u in het bezit van een trommel conform de richtlijn.

Uitrusting                                                                                                                                                                                                                             Transporteenheden die gevaarlijke stoffen vervoeren moeten ervoor uitgerust zijn om eventuele incidenten te kunnen bestrijden. Het ADR maakt onderscheid tussen brandbestrijdingsmiddelen en overige uitrusting. 

Brandblussers Bij elk transport van gevaarlijke stoffen moeten brandblussers op het voertuig aanwezig zijn. Deze dienen zodanig te worden geplaatst dat ze makkelijk toegankelijk zijn voor de voertuigbemanning. Het betreft hier blussers voor de brandbaarheidklassen A, B en C of een ander geschikt blusmiddel met een overeenkomstige capaciteit in kilogrammen. De transporteenheid dient te zijn uitgerust met minimaal twee blusmiddelen: een cabineblusser en een ladingblusser. De cabineblusser dient een capaciteit te hebben van tenminste 2 kg, het blusmiddel dient tevens geschikt te zijn om een brand in de motor of in de bestuurderscabine te kunnen bestrijden.

De gezamenlijke capaciteit van de ladingblusser(s) hangt af van de maximale toegestane massa van de transporteenheid:

- tot en met 3,5 ton: blusmiddelen met een minimale capaciteit van 4 kg
- meer dan 3,5 t/m 7,5 ton: blusmiddelen met een minimale capaciteit van 8 kg waarvan 1 met een minimum capaciteit van 6kg
- meer dan 7,5 ton: blusmiddelen met een minimalecapaciteit van 12 kg waarvan 1 met een minimum capaciteit van 6 kg.

N.B. : de cabineblusser van 2 kg telt mee voor de totale capaciteit die aanwezig moet zijn.  

Overige uitrusting                                                                                                                                                                                  Naast brandblusmiddelen dient er ook een uitrusting voor algemene en persoonlijke bescherming op de transporteenheid aanwezig te zijn. De volgende uitrusting is altijd nodig: minstens één stopblok van een grootte die past bij de maximale massa van het voertuig en de diameter van het wiel; twee zelfstandig staande waarschuwingssignalen; vloeistof om de ogen te spoelen (niet voorgeschreven voor de gevaarsetiketnummers 1, 1.4, 1.5, 1.6, 2.1, 2.2 en 2.3).

Daarnaast dient er ook voor elk lid van de bemanning het volgende aanwezig zijn: een waarschuwingsvest (conform EN 471); een draagbaar verlichtingsapparaat overeenkomstig 8.3.4; een paar beschermende handschoenen; bescherming voor de ogen. Ook dient er aanvullende uitrusting aanwezig zijn als er stoffen met een bepaald gevaarsetiket worden vervoerd. De volgende uitrusting is voorgeschreven: bij stoffen met gevaarsetiketnummer 2.3 of 6.1 voor elk lid van de bemanning een vluchtmasker voor noodgevallen; bij het vervoer van stoffen met de gevaarsetiketnummers 3, 4.1, 4.3, 8 en 9: een schop, een rioolafdichting en een opvangreservoir.  

Uitzondering                                                                                                                                                                                                                       Bij vervoer onder de 1000-punten regeling hoeft men niet aan de gestelde eisen voor de uitrusting te voldoen. Wel dient er een cabineblusser van 2 kg aanwezig zijn.

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om de voertuigen te voorzien van onderhoudsvrije, vorstbestendige Prymos spuitbusblussers. Deze blusmiddelen zijn voorzien van een Nederlandsrijkstype keur, en zijn in staat om een brand in de motor of in de bestuurderscabine te kunnen bestrijden. 

Hierdoor heeft u jaren lang geen onderhoudskosten, en  bespaart u zichzelf moeite op het verzamelen van de blussers.

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag vrijblijvend informatie over onze diensten en producten dan kunt u op onderstaande manieren contact met ons opnemen.

- Via e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Telefonisch op nummer; 06 40 33 57 10
Bij ons kiest u voor 100% zekerheid, continuïteit en gemak.