Blusdeken

Blusdekens hebben als doel de zuurstof toevoer bij een brand te stoppen. Door het bedekken van de brandhaard met een blusdeken kan er geen zuurstof meer bij de brand komen en dooft de brand.

Een blusdeken is gemaakt van ontbrandbare of slecht- brandbare en hangt vaak aan de wand in een rode verpakking.
Bij een beginnende brand kan een blusdeken over de brandhaard worden geworpen. Hierbij moet het doek bij de uit einden worden vastgepakt en om de handen worden gewikkeld. De blusdeken legt u rustig, van u af gericht, op de brandhaard waarbij het de gehele brand dient te bedekken. De brandhaard moet net zo lang bedekt blijven met het deken tot het vuur is gedoofd en ook de hitte is verdwenen.
Als een blusdeken wordt gebruikt om brandende kleding op een slachtoffer te doven dan moet de kleding en het lichaamsdeel strak worden gewikkeld in het blusdeken. Let er vooral op dat het vuur niet bij het gezicht kan, door het blusdeken strak bij de hals te bedekken.
Het is belangrijk dat blusdekens op een makkelijk bereikbare plek hangen waar iedereen hem weet te vinden. Blusdekens hangen vaak in ruimtes waar open vuur aanwezig is. Het minimum aanbevolen formaat voor een blusdeken is 120 x 120 cm.
Blusdekens kunt u maar één keer gebruiken, na gebruik wegwerpen en een nieuwe aanschaffen.

Wordt de blusdeken ingezet bij een frituurbrand, dan is de temperatuur hoger. Deze temperatuur van het frituurvet is niet na enkele minuten afgekoeld! De zuurstof wordt dan wel onttrokken, maar de temperaratuur en de brandbare stof zijn nog steeds aanwezig. Voor deze aanhoudende hitte is de (goedkope) blusdeken niet berekend. Indien er een frituurpan aanwezig is en blijft het advies een vet blusser.

Ruim 70% van de Nederlandse bevolking heeft geen blusmiddel in huis, dat is een onrustbarende situatie. De brandweer rukt gemiddeld twintig keer per dag uit voor een woningbrand. Een blusdeken is een goedkope, veilige en onderhoudsarme blusmiddel.
Wij leveren uitsluitend A kwaliteit blusdeken die aan de normeringen voldoen.

 

Berichtgeving blusdekens 

Naar aanleiding van de berichtgeving in het nieuws over niet-deugdelijke blusdekens, willen wij u graag informeren over de kwaliteit van onze blusdekens.
In het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn twaalf merken en typen blusdekens onderzocht.  De NVWA geeft aan dat ze om juridische redenen geen merk en type kunnen noemen.
De leveranciers van de blusdekens die afwijkingen vertoonden, zijn door de NVWA op de hoogte gesteld. Zij moeten hun producten aanpassen en zullen door NVWA worden gecontroleerd.   
De leverancier van Safetycall heeft van de NVWA géén bericht gehad dat de dekens die wij in het assortiment hebben niet deugdelijk zijn. Daaruit concluderen we dat onze dekens of niet getest zijn, of geen afwijkingen vertoonden.  
Uiteraard hebben wij zelf onze dekens getest én laten testen. Onze blusdekens voldoen aan de NEN 1869. (op verzoek kunnen we u het volledige keuringsrapport toesturen). Verder gebruiken veel van onze distributeurs de dekens ook zelf voor hun BHV-cursussen en brandpreventie-demonstraties.
De Safetycall-blusdekens kunnen gerust worden gebruikt voor olie- en vetbranden.

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag vrijblijvend informatie over onze diensten en producten dan kunt u op onderstaande manieren contact met ons opnemen.
- Via e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Telefonisch op nummer; 06 40 33 57 10
Bij ons kiest u voor 100% zekerheid, continuïteit en gemak.